Coronaviruset uppdatering

Coronaviruset uppdatering

Det nya coronaviruset (som nu kallas covid-19) har fått snabb spridning globalt de senaste veckorna. Samtliga länder i EU har bekräftade fall av det nya coronaviruset. WHO bedömer det nya coronaviruset nu officiellt en pandemi. När nu smittspridningen av coronaviruset COVID-19 på allvar bitit sig fast i Europa och Sverige har regeringen den 11:e mars 2020 bestämt att förbjuda "allmän sammankomst" med upp till 500 personer. Region Stockholm har också beslutat att bara testa personer i riskgruppen för det nya coronaviruset. Med anledning av den senaste utvecklingen kommer vi inte att gå på utflykter med buss eller tunnelbana utan hålla oss till närliggande parker och mindre folksamlingar. I linje med Stockholms stads rekommendation uppmanar vi också alla föräldrar att hålla barn med förkylningssymtom hemma.

I väntan på eventuella ytterligare åtgärder och rekommendationer vill vi påminna om några enkla råd som vi alla bör följa för hjälpa till att bryta smittkedjorna och inge lugn och förtroende hos den som är orolig:

  1. God handhygien, tvätta händerna ofta med tvål och vatten, komplettera med handsprit – peta inte i mun, näsa eller ögon.
  2. Nys och hosta i armvecket och håll avstånd till andra om du är det minsta förkyld.
  3. Visa hänsyn och hälsa inte på andra genom att ta i hand eller kramas. Håll avstånd, hälsa t.ex. genom att lyfta upp din hand eller lägga handen på hjärtat (eller något annat av de sätt som sprids).
  4. Känner du symptom som feber, hosta eller svårighet att andas, även lättare symptom, stanna hemma, gå inte till kyrkan eller till andra ställen där människor samlas.
  5. Behöver du vård, ring vårdguiden 1177 innan du besöker en vårdgivare. Är du akut sjuk ska du ringa 112. Söker du inte vård utan information, ring informationslinjen 113 13 istället så att du inte bidrar till telefonköer för dem som verkligen behöver sjukvård.
  6. Följ i övrigt de rekommendationer som ges av hälsomyndigheter och undvik ryktesspridning och mirakelkurer på sociala medier. Folkhälsomyndigheten är den myndighet i Sverige som har ansvar för information i situationer som den här. Vårdguiden 1177.se har också råd som kan gälla regionalt och lokalt. Krisinformation.se ger också råd och tips om hur du klarar dig hemma på ett bra sätt om det skulle krisa sig.

2020-03-11 11:01